Friday, August 9, 2019

Review: HelloGold #TabungEija

Salam,
Nak mula simpan gold serendah RM 1?? Ada ka?Bukan ka harga emas kan mahal?
Untuk menjawab persoalan tersebut...Ya, kini anda boleh menyimpan serendah RM 1 melalui HELLO GOLD app. Sikit- sikit2 lama2 jadi bukit sebab itu Eija pilih untuk menabung emas di HELLO GOLD.
 Eija dah cuba dan akan  berkongsi pengalaman Eija selepas hampir setahun setengah guna HelloGold app.

1. Mula-mula install HELLO GOLD

Diperlukan kad pengenalan dan kena selfie gambar. Boleh refer ke Youtube HelloGold. Ambil masa 1- 2 hari tak silap Eija untuk HelloGold approve. Masukkan referral code: ROSN05BQ 


download dan install




2. Bila HELLO GOLD dah approve:

Boleh mulakan pembelian. Ada 2 cara untuk pembelian:

     1- Boleh terus ke BUY GOLD - dan pilih bayaran samada CASH BALANCE, FPX (kena charge RM 1.20/transaksi, ataupun BOOST 

     2-  Pilih ADD CASH  guna FPX (kena charge RM 1.20/transaksi) ataupun BOOST (pilihan Eija sebab nanti dapat shake reward). Kemudian, BUY GOLD -Select payment by CASH BALANCE.

Transaksi dalam HelloGold

Cara Bayaran untuk beli gold


3. Bila  nak keluarkan ada 2 cara:
 
     1- Jualkan melalui app 23 jam sehari (12 am-1am app under maintenance). Pilih SELL GOLD-kemudian nilai emas yang dijual akan berada dalam CASH BALANCE serta merta dan kemudian pilih WITHDRAW CASH. Duit akan masuk akaun bank kita 1-2 hari.

Withdraw cash. Kena daftar dulu akaun bank kita. Eija bagi ja screenshot depan dalam CIMB Clicks yg ada no akaun kita dan ada tunjuk akaun aktif.

 2- Boleh tebus emas fizikal(Pamp Suisse)- kena CALL HOTLINE HELLO GOLD..leceh sikit.hehe...dan untuk makluman, ada caj insuran dan penghantaran berdasarkan nilai gram emas. Eija pernah call, kalau nk claim 1 g gold bar kena caj dalam 1.1g.huhu.. dan Eija terjumpa dalam blog NI caj lebih kurang berikut...:

1g  = 1.100g. Jumlah gram yang akan ditolak dari akaun HelloGold anda ialah 2.100g
5g  = 1.397g. Jumlah gram yang akan ditolak dari akaun HelloGold anda ialah 6.397g.
10g = 1.943g. Jumlah gram yang akan ditolak dari akaun HelloGold anda ialah 11.943g.


Semakin tinggi kita tebus gram emas fizikal, semakin rendah caj dikenakan.

So,fikir-fikirkan yang mana terbaik.

Pilihan yang Eija pernah buat adalah jual melalui app dan beli gold bar YAPEIM.
Pengalaman Eija jual beli gold bar YAPEIM klik SINI.

4. Info lain:

1. Setiap pembelian dan penjualan emas melalui app ada caj transaksi. Benda tu boleh cover bila kita pilih payment menggunakan BOOST app sebab kita dapat shake reward :P. Kalau weekend, caj mahal sikit. Bulanan ada caj .

transaksi yang direkodkan


2. Setiap transaksi ada direkodkan dalam menu HISTORY.

2. Maklumat lanjut layari website HelloGold

3. Nak dapat rebat RM 5 selepas pembelian gold bernilai RM 50, masukkan Referral code:
ROSN05BQ 

ROSN-abjad
05-number
BQ-abjad


Selamat menabung!

Disclaimer: Setiap risiko adalah tanggungjawab sendiri.



No comments:

Post a Comment